8+1 tipp, hogy te ne reszkess a betörőktől Karácsonykor

2023.11.29

1. NE felejtsd el a riasztót bekapcsolni!

Ha sietünk valahová hajlamosak vagyunk elfelejteni a riasztó beélesítését. Ezt általában akkor vesszük észre, amikor már hazaérkezünk és azt tapasztaljuk, hogy nem volt beélesítve. Érdemes azonban olyan riasztórendszert telepítettnünk, mely rendelkezik mobilapplikációs hozzáféréssel is. Az applikációból tudjuk ellenőrizni a riasztórendszer státuszát, ha elfelejtettük, akkor be tudjuk távolról is élesíteni azt. Modern rendszerek képesek az előre beállított távolság alapján az épület elhagyásakor (100m - 3000m) jelzést küldeni számunkra, hogy a riasztót elfelejtettük beélesíteni.

2. Ne posztolj, hogy nem vagy otthon!

Ne posztolj a közösségi médiában olyan képeket, amelyek arról árulkodnak, hogy éppen nem tartózkodsz otthon. Várd meg, amíg hazaérsz, mielőtt posztolsz az utazásaidról vagy más hosszabb távolléteidről!

Ha feltétlenül megosztanál információkat akkor azt tedd korlátozottá. Csak a közeli ismerőseiddel oszd meg élményeidet. Sajnos sok esetben olyanokhoz is eljut az információ, akik kihasználják a távolléted és ez idő alatt törnek be az otthonodba.

3. Kaput vagy a bejárati ajtót tartsd zárva!

A betörések egy jelentős része olyankor is megtörténik, amikor otthon tartózkodunk. Ezt hívják besurranásos betörésnek. Lehet, hogy egy másik helységben pont családi ünnepséget tartunk, vagy éppen pihenünk és közben az előszobából vagy nappaliból az értékeinket ellopják. Ilyenkor nem csak a lopási kár jelentős, de a saját biztonságérzetünk is sérül. Ezért fontos, hogy a bejárati ajtókat lehetőség szerint akkor is tartsuk kulcsra zárva, amikor otthon vagyunk.

4. Széf használata

Otthon hagyott értéktárgyaidat, ékszereidet és fontos dokumentumaidat zárd el egy széfbe. Egy beépített széf megnehezíti a betörök dolgát. Hiába jutnak be a lakásodba, az igazán fontos értékeidet nem tudják egyszerűen elvinni. A széfek kiválasztása során érdemes figyelembe venni azok minősítéseit is. Betörés esetén a biztosító a széf minősítése alapján fizet kártérítést az eltulajdonított értékekre. Az alap összeg emelhető, ha a széf be van kötve a riasztó rendszerbe. Az értékhatáron felül lehetőség van, olyan széfek választására is melyek bizonyos ideig tűzállóak.

5. Fények és időzítés

Használj időzítőt a világításnál, hogy a házad mindig lakottnak tűnjön, még akkor is, ha nem vagy otthon. Karácsonykor gyakran utazunk, vagy több időt töltünk más helyeken, így fontos, hogy a ház ne tűnjön elhagyatottnak. Automatizált időzítővel vezérelt lámpák vagy karácsonyi díszek segíthetnek ebben. A modern riasztók már képesek együttműködni az épület világítórendszerével és azt vezérelni. Hagyományos időzítő használata esetén a világítás minden nap ugyan abban az időpontban kapcsol fel és kapcsol le. Ez kifigyelhető és nem lesz visszatartó ereje. Modern riasztók esetében ezeket az időzítéseket is tudjuk távolról, mobil applikációból állítani. Így hiába próbálják kifigyelni, az épületben minden nap más tetszőleges helységben tudjuk felkapcsolni a fényeket.

6. Függönyök és Zsaluziák

Az árnyékolók használata is árulkodó lehet. Részben a betörő azt látja, hogy még napközben is le van engedve a redőny, részben pedig az épületben időzített világításvezérlések (otthonlétszimuláció) nem láthatóak az utcáról. Így javasolt a redőnyöket csak annyira leengedni, hogy közvetlenül akadályozza a belátást, de látható legyen az automatikus világítás fel és lekapcsolása. Jó megoldás lehet a riasztó által, vagy okosotthonok által vezérelt zsaluziák is. Ez esetben az automatizmus napközben felhúzhatja ezeket.

7. Kaputelefon

Használj olyan kaputelefont mely csengetéskor egyenesen a mobiltelefonodra csörög be. A nem kívánt árusok ez esetben nem fogják tudni, hogy a házban nem tartózkodik senki sem. Ez előny lehet számunkra, ha pont egy betörés előkészítés során csengetik végig az utcában lévő házakat.

8. Szomszédok és kapcsolatok

Kérj meg egy szomszédot, hogy tartsa szemmel a házadat, ürítse ki a postaládádat, és nézze meg, hogy minden rendben van-e. Az együttműködés a szomszédokkal erősítheti a közösséget és növelheti a biztonságot.

+ 1 Tipp: Riasztás már az udvaron

A modern rendszerek rendelkeznek megbízható vezeték nélküli kültéri érzékelőkkel is. Ezek a rendszerek már az udvarra történő belépéskor képesek riasztást adni és ezzel egyidőben az udvari lámpákat felkapcsolni, ezzel elijesztve a betörőket és megelőzve például a bejárati ajtó befeszítését. Kültéri védelem hiányában a riasztó már csak arról tájékoztat, hogy a lakásba betörtek. De ekkor már késő!


A biztonsági tippeket partnerünk a PROGUARD EUROPE KFT. biztonságtechnikai cég szakértői állították össze. Velük hamarosan találkozhatsz majd egyéb felületeinken is, ahol további tippekkel lesznek a segítségünkre, hogy otthonunk mindig is biztonságban legyen.