Év végi adóoptimalizálási tippek

2022.12.02

Sokan szeretnétek még élni a felújítási támogatással, ami ugye akár 3 millió Ft is lehet. De ne feledkezzetek el arról, hogy vannak egyéb állam által adott támogatások is, ahol max. 280 000 forintos állami támogatást is elérhettek adójóváírás formájában.

Ne feledd! Csak 2022-ben járt vissza az adód bizonyos része. Most az adóoptimalizáláshoz neked kell lépéseket, pontosabban befizetéseket tenned. 

Az év végi adóoptimalizálás során, ahol adójóváírást érvényesíthetsz, szóba jöhetnek a:

  • nyugdíj-előtakarékossági számlák
  • nyugdíjbiztosítások
  • önkéntes pénztárak: Az önkéntes pénztárak közé tartozik az egészségpénztár az önsegélyező pénztár és az önkéntes nyugdíjpénztár.

Nézzük most meg egy picit jobban az egészségpénztárakat. 

Az egészségpénztárakat nem nagyon használjuk, pedig valójában amire költeni lehet róla, arra költünk mindannyian. És ha van visszaigényelhető SZJA-nk, akkor a pénztári befizetések 20 %-át, max. 150 ezer Ft-ot adójóváírásként vissza is kaphatunk.  

Általában azt hiszik az emberek, hogy csak gyógyszerre és magánorvosra költhető az ide befizetett pénz, pedig vannak egyéb lehetőségek is: fizethető a lakáshitel egy része, elszámolható a gyerek beiskolázási költsége, kiegészíthetők innen a szülés utáni ellátások, ha pedig gyermekünk születik, akkor nagyobb összeget is kivehetünk a pénztári számlánkról. 

Az egészségpénztárak honlapján általában van szolgáltatókereső is, ahol meg tudjuk nézni, hogy egy adott üzlet vagy szolgáltató elfogadja-e az egészségkártyánkat, és még akár az ismert drogéria üzlethálózatokban is fizethetünk ilyen kártyával, igaz, csak az egészségpénztárra elszámolható termékekért.

Egy, az OTP Egészségpénztár megbízásából készült felmérésből az is kiderül, hogy a magyarok 72 százaléka rendszeresen költ az egészségére, mégis mindössze 21 százalék rendelkezik egészségpénztári tagsággal. 

Neked van egészségpénztárad? És fizettél be már rá idén? 

Most még nem késő!

Mea