Napkollektor vagy napelem?

2021.10.03

Ma még sokan keverik e két technológiát, de íme a lényeges különbség: napkollektorral közvetlenül melegvizet állítunk elő, pl. fürdésre és fűtésre, napelemmel azonban villamosáramot, szintén, pl. fürdésre és fűtésre.

Mind két technológia esetében igaz a közvetett és közvetlen energia termelés és tárolás. Klasszikus napkollektor a feketére festett hordó, vagy KPE cső a háztetőn, ezekkel az eszközökkel, direkt melegvizet állítunk elő, pl. a kerti zuhanyzóba. Bonyolultabb eszközök a vákuumcsöves és síkkollektorok, ezen berendezések esetében egy speciális hőátadó folyadéknak köszönhetően (hogy télen fagypont alatt, de napsütésben is legyen melegvíz) hőcserélő alkalmazásával közvetett módon melegítjük a vizet, és tároljuk egy vagy több hőszigetelt puffertárolóban napokra, speciális esetekben hónapokra is akár.

Napelemek esetében is hasonló a szitu. Közvetlen villamosenergia termelés egyik esete, amikor süt a nap és van is otthon áramfogyasztásunk, ebben az esetben a fogyasztók helyben felveszik az energiát.
A többlet felkerül a villamosenergia hálózatba, vagy ha nincs fogyasztásunk a teljes mennyiség.
Itt kezd izgalmassá válni a sokat vitatott, vagyis inkább idézett szaldós és bruttó elszámolás közötti különbség.
Szaldós elszámolás esetében a villamosenergia többletünket akár több évre is átadhatjuk az elosztónak (áramszolgáltató) megőrzésre, ez alapján ő ugyanúgy, jelen esetben 38 forintért veszi meg tőlünk, mint amennyiért eladja.
Bruttó elszámolás esetében érdemes lesz azonnal elhasználni a villamosenergiát, ehhez okosítani célszerű az eszközeinket ( házaspárunkat szintúgy ), hogy akkor fogyasszanak, amikor süt a nap, különben a többletet kb. feleannyiért veszi meg az áramszolgáltató, mint amennyiért eladja nekünk.

Ha áramszünet van a lakásunkban, elméletileg egyik berendezéssel sem tudunk energiát termelni s természetesen tárolni sem.
Napelemek esetében kivétel a hibrid és off-grid technológia, melyekről és tovább részletekről, oktató videónkban beszélünk majd.
A 100% napelemes pályázatban mind két technológiára fejleszthetünk, de a fentiek szerint tehát, nem vagy-vagy alapon.