Felelősségteljes hitelfelvétel 2022 küszöbén

2021.11.18
  • Az ingatlan és az alapanyagárak töretlenül emelkednek!
  • A banki kamatok is emelkedő pályára kerülnek (2022 év végére kétszer akkor lesz egy átlagos hitel kamata, mint idén év elején)!

Ezek önmagában visszavetik a hitelezést , tehát több család mondja azt, hogy most így már nem vesznek fel hitelt.

Ezt tudja az állam is - és mivel a vezetésnek nem jó, ha csökkennek a hitelkihelyezések - így ennek következtében enged a hitelezési feltételeken, hogy minél szélesebb körben tudjanak az emberek hitelhez jutni.

Az utóbbi idő tervezett és/vagy megvalósult könnyítései:

  • 2022. január 1-től eltörlik a babaváró 90 napos szabályt (Mentor tipp: ajánljuk figyelmedbe a Babaváró kölcsönre vonatkozó tudásanyagunkat)
  • terveben van, hogy a 35 év alatti első lakáshoz jutóknak a szükséges 20%-os önerőt lecsökkentik 10%-ra
  • bevezették a zöld hitelt (így az elszabadult alapanyagárak ellenére sok építkezés meg tud valósulni... igaz ez további áremelkedéshez vezet) (Mentor tipp: A Zöld hitellel kapcsolatban is kérdezhetsz tőlünk a Családom pénzügyei vagy a Zöld hitel FB csoportunkban. Az összes csoportunkat megtekintheted itt.) 

Ezek hasznos dolgok a gazdaság számára, azonban egyénileg rejthet veszélyeket. Ugye a banknak és az államnak az az érdeke, hogy minél több hitelt vegyünk fel, nekünk, mint felelősségteljes embereknek egy ponton túl mérlegelni kell a hitelfelvételt.

Tehát azért mert a bank ad nekünk hitelt, ettől független lehet, hogy nekünk az már sok lesz. Nem arra gondolok, hogy nem tudjuk majd fizetni, hanem arra, hogy aránytalanul nagy terhet ró ránk, ha a fizetésünk 25-30%-nál többet fizetünk törlesztőre.

Most van egy másik csapda is a béremelés... Most sokan kapnak béremelést, amitől úgy érezhetjük, hogy több pénz marad a zsebünkbe, amit akár hiteltörlesztére is fordíthatnánk ám ami ezekkel a béremeléssel tovább fog erősödni a pénzromlás, így összességében nem lesz több pénzünk....

Ezeknek tükrében mindenki hozzon felelősségteljes döntést a hitelfelvételkor. Akinek hitele van, most még érdemes megnézni, hogy ki lehet-e váltani, mert a következő jó pár évben nem lesznek ennyire kedvező kamatozású hitelek, mint most...

Amennyiben bizalmat szavazol nekünk és kéred a díjmentes segítségünket a felelősségteljes hitelfelvételben vagy akár a hitelkiváltásban, úgy kérlek töltsd ki az alábbi előszűrőt:

A cikket írta: András - a Pénzügyi mentorok egyik tagja

Itt add meg az alcímet