Új adó a megtakarításokra

2023.06.14

Május 31-én megjelent egy rendelet, ami értelmében július 1-től 13 százalékos szociális hozzájárulási adót (szocho) kell fizetni több megtakarítás kamatjövedelme után az eddigi 15 százalékos kamatadó mellett.
Tehát a jövőben 28 %-os adót kell fizetned.

Ebben a videóban részletesen elmondjuk a szabályokat (ha inkább videót néznél), de alább röviden össze is foglaljuk (ha inkább átfutnád írásban). :)

A 13%-os szochot meg kell fizetni a július 1. után szerzett kamatokra és árfolyamnyereségre az alábbi megtakarításoknál:

  • látra szóló betétek
  • lekötött betétek
  • befektetési alapok, etf-ek
  • nyereménybetét tárgynyereményei
  • kötvények
  • egyes életbiztosítások

Sajnos a szocho miatt kevesebb pénz maradhat a te zsebedben is:

Ha ugyanis július 1-től az adó hatálya alá eső megtakarítások valamelyikében teszel félre, akkor a 15 százalék kamatadót és a 13 százalék szocho-t, összesen 28 százalék adót kell kifizetned a kamatjövedelemből.

Nézzük csak ezt meg egy példán keresztül: ha van egy 1 000 000 forintos megtakarításod, ami évi 10 százalékot kamatozik neked, akkor a kamat 100 000 forint. Ebből a kamatból eddig csak 15 000 Ft kamatadót (15%) vontak le. Július 1. után további 13 000 Ft szocho-t is levonnak. Így végül a 100 000 Ft te 72 000 forintot kapsz meg, a korábbi 85 000 Ft helyett.

Fontos, hogy június 30-ig még adómentesen indíthatsz olyan megtakarítást, ami július 1-gyel szocho-köteles lesz. A június 30-ig indított megtakarításoknál később sem kell szociális hozzájárulási adót fizetni. Ezen lehetőségekről fogunk még küldeni neked egy részletes levelet.

Ha eddig gondolkodtál megtakarítás indításán, akkor azt gondoljuk, hogy ez az utolsó csengő most ahhoz, hogy még július 1. előtt megkösd azt. De ha eddig még nem merült fel benned, akkor javasoljuk, hogy nézd meg ezt az anyagunkat, hogy szerintünk miért fontos, hogy neked is legyen ilyened.

A legjobb konstrukció megtalálásában pedig szívesen segítünk neked, itt tudod ezt jelezni: 

Tipp: Azon állampapírok, amik kamatadó mentesek, azok mentesek lesznek a szocho fizetés alól is: így a 2019. július 1. után kibocsátott magyar állampapírok – például Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) vagy Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) – kamata továbbra is kamatadó- és szocho-mentesek maradnak.


Ha a megtakarítási lehetőségekről hallanál még többet, kattints a fenti videónkra. 


Szeretnél inkább konzultálni velünk egyénileg? Kattints a fenti képre, hogy többet meg tudj erről a lehetőségről.