Élet a Babaváró hitel felvétele után

2021.11.22

Pontos számok nincsenek, de nagyságrendileg 180-190 ezer között lehet azon családok száma, akik babaváró hitelt vettek fel a 2019-es indulása óta. A speciális kontstrukcióban azonban nem csak a hitelfelvétel kapcsán kell döntéseket meghoznunk, különböző dokumentumokat benyújtanunk, hanem a hitelfelvétel után sem dőlhetünk hátra, akár jön/jött a baba, akár nem. De van teendőnk a hitellel akkor is, a máshogy alakult az életünk, mint ahogy a hitelfelvételkor terveztük, mert mondjuk külön utakon folytatjuk ex életünk szerelmével.

Banki hiteltanácsadó koromban is tapasztaltam már, hogy bizony, mind a bankban ülő fióki kollégák, mind a különböző hitelközvetítők is a hitel felvétele után előszeretettel engedik el ügyfeleik kezét. Egy-egy új hitelügylet reményének fényében csak úgy csillogtak a bankfióki munkatársaim szemeik, de amikor valaki a hitellel kapcsolatban szeretett volna a későbbiekben bármit intézni a korábban lelkes és segítőkész ügyintézők is láthatatlanná változtak az ügyféltérben. 

Egy fedezetcsere, vagy akár egy válás, szakítás miatti szerződésmódosítás  ügyfelek rémálma is lehet, a sok macera és motiválatlan fióki ügyintézők miatt. Emlékszem, hogy végül az első hitelszerződésem pont jövendőbeli exélettársak szerződésmódosítása volt. Zöldfülű hiteltanácsadóként a jóöreg hitelező kollégák lelkesen irányították hozzám az ilyen ügyfeleket, de én ezt cseppet sem bántam. Beleláttam a hitelügyletek hitelgondozásának legmélyebb bugyrába is, az ügyfelek pedig sokszor nagyon örültek, amikor végre pontot tettünk erre, mert sokszor már csak ez a hitel tartotta össze a "párt".

Pedig akkor még nem is volt Babaváró kölcsön konstrukció, amivel aztán bőven lehet extra kérdés vagy kérés. Merthogy ez az egyik olyan, ahol nem elég ha csak fizeted a törlesztőrészleteket. Különböző helyzetekben különböző feladataid vannak. Akár tervek szerint alakul minden, akár nem. 

A Pénzügyi Mentortársaimmal (Ádámmal és Andrással) ezért is érezzük fontosnak, hogy felkaroljuk ezt a témát is, és segítsünk nektek mindenben is azt követően miután már megszáradt a tinta a hitelszerződésen. 

(Írta: Mea)