Érdemes állampapírba fektetni még 2023-ban is?

2023.03.07

Manapság az állampapírok jelentik a legjobb hozamú, egyben kis kockázatú befektetési lehetőségeket. De itt sem mindegy, hogy mit választasz. Ráadásul itt is érdemes diverzifikált portóflióban gondolkodni - tehát több fajta megtakarítási formát vagy állampapír-t választani.

A boltokban vásárolva tapasztalhatjuk a saját bőrünkön is, de leginkább a pénztárcánkon, hogy nem lesz egyszerű és gyors menet az infláció, vagyis a pénzromlás letörése kishazánkban. Az MNB 15-19,5% közé várja az idei éves átlagos inflációt. Tavaly az átlagos pénzromlás 14,5% lett. 

Mit jelent ez, ha állampapírt vásárolnál?

Ezek alapján még biztosan érdemes Prémium Magyar Állampapírt (PMÁP) vásárolni, hiszen az egy infláció követő állampapír, amire további 1,5% kamatprémiumot kapsz. Ha az MNB várakozásaival óvatosan is számolunk, és 15 %-nak vesszük a 2023-as inflációt, akkor ez azt jelenti, hogy a 2030-as lejáratú PMÁP (2025 februárban esedékes kamatfizetéssel) már évi 16,5%-ot kamatozhat. 

Ezek az inflációkövető állampapírok idén pedig 16 százalék kamatot termelnek, amely az előző évi 14,5 százalékos inflációból és a 1,5 százalékpontos kamatprémiumból adódik össze. Ez a 16 százalék most a nem vagy kicsi kockázatú kategóriában a legjobb ajánlat. 

Ebben a videónkban megtakarításokról, inflációról és állampapírokról is beszélünk:

Nem véletlen, hogy vannak akik hitelt is vesznek fel azért, hogy még több pénzt tudjanak a Prémium Magyar Állampapírba befektetni. 

Viszont érdemes lehet visszaváltani most, ha van Magyar Állampapír Plusz-unk, és helyette magasabb hozamút választani.

De ha csak néhány hónapra keresünk befektetési lehetőséget, akkor sem kell más megtakarítási forma után nézni, mert a július végén kifutó diszkontkincstárjegy aktuális hozama 14,77%, míg a szeptember végi lejárat 14,55% hozammal vehető meg.

A kettő között helyezkedik el – futamidőben – a Bónusz Magyar Állampapír, hároméves futamidővel, jelenleg 2026-os lejárattal. Ez a kötvény változó kamatozású, a BUBOR-követő papírhoz hasonlít leginkább, kamatot is ugyanúgy negyedévente fizet. Ebből a 2026/O sorozatszámút értékesíti most az államkincstár, az aktuális éves kamat 15,17 százalék. 

Ha többet szeretnél tudni az Állampapírokról, nézd meg a tudásanyagunkat, amiben videós segédletekkel mutatunk mindent mit és hogyan csinálj: Bemutatjuk részletesen az állampapírokat, mutatjuk hogyan nyiss értékpapírszámlát és hogyan vásárolj állampapírt, utóbbi kettőt a karosszékben ülve otthonról. 


Ezt mondtátok rólunk: