Állampapírok

2023-ban az egyik legkedveltebb befektetési forma az állampapír. (ha nem tudod, ezt miért mondjuk, akkor először nézd meg ezt a videónkat). 

Többféle papír közül választhatunk. De az egyik legkedveltebb az infláció feletti hozamot kínáló Prémium Magyar Állampapír, ami 2024 februárjában 16,00%, 2025-ben várhatóan 18,80% kamatot fizet. 

De nézzük mit is érdemes tudni összefoglalóan az állampapírokról:

 • megbízható és biztonságos befektetés (állami garanciával)
 • kimagasló kamatot kaphatsz, kamatadómentesen
 • többféle futamidőből és címletből választhatsz, így kis összeget is befektethetsz
 • ingyenesen vezetheted a MÁK-nál az állampapírokhoz szükséges értékpapírszámládat, amihez kényelmesen és könnyen hozzáférhetsz

Miért éri meg a Magyar Államkincstárnál megnyitnod az értékpapírszámládat?

 • az összes forgalomban lévő állampapír kapható
 • a számlanyitás, számlavezetés és a kártyás fizetés is díjmentes
 • kedvezőbb tranzakciós költségekkel dolgoznak

A számlanyitást a nappali foteledből is megcsinálhatod ügyfélkapun keresztül. Web, mobil vagy telekincstár segítségével bárhonnan vásárolhatsz állampapírokat bankkártyával, vagy átutalással.

Ahhoz, hogy megtaláld az igazit ebben is, vagyis, hogy melyik állampapír szolgálja a legjobban a te (befektetési) céljaidat, és hogy tudod a legegyszerűbben megnyitni a szükséges értékpapírszámlát, majd megvásárolni a vágyott állampapírt. 

Hogy bárhonnan tudj megtakarítani akár hónapról hónapra akár állampapírokban is.

Nézzük milyen segédleteket találsz az Állampapír A-tól Z-ig csomagban:

 • Megismered az infláció fogalmát és beszélünk az állampapírok világáról (milyen típusai vannak, milyen kockázatai, mire érdemes figyelni.
 • Végig vesszük, hogy az állampapír vásárláshoz általában nélkülözhetetlen értékpapírszámlát hol és hogyan nyithatod meg.
 • Megmutatjuk hogyan kezd el a MÁK felületén az értékpapír számlanyitást, ill. miként fejezd majd be (mert ez egy két lépcsős folyamat lesz bizony)
 • Mutatjuk, hogy hogyan telepítsd és használd a MÁK applikációját
 • És végül kézen fogva vezetünk abban is, hogy miként tudsz az applikációban vagy a böngésző felületen állampapírt vásárolni, eladni.

A csomag megvásárlásával hozzájutsz kb. 80 percnyi videós, mindenki számára érthető tudásanyaghoz, amivel egyedül otthonról is fogsz tudni értékpapírszámlát nyitni (ami elengedhetetlen az állampapír vásárláshoz, ráadásul a legkedvezőbbet), valamint állampapírt vásárolni is. A csomag ára 5 990 Ft, de annak a többszörösét spóroljuk meg neked vele.

Itt tudod megvásárolni a csomagot:

"De mi van akkor, ha csődbe megy az állam?"

A magyar állam akár csődbe is mehet, de azért annak elég alacsony az esélye, hogy Magyarország ne törlessze a saját devizájában denominált adósságát.

1. Ugyan kedvezőtlen a gazdasági környezet, de Magyarország nagyon távol áll attól, hogy államcsőd következzen be. Jól mutatja ezt, hogy 2023. január 5-én több, mint 4 milliárd USD értékben bocsátott ki az ország devizakötvényt (a befektetői kereslet pedig ennek háromszorosa, 12 milliárd USD volt).

2. A saját devizájában minden ország korlátlanul fizetőképes tud lenni, hiszen a jegybank annyi hazai devizát állít elő, amennyit csak akar.


Ha az egyéb megtakarítási lehetőségekről is hallanál, akkor ajánljuk még ezt a videónkat:


Ha az állampapírokról olvasnál még, akkor ajánljuk figyelmedbe ezt a 2 írásunkat is: