Babakötvény - mit érdemes tudnom róla?

Első lépésben kezd az alábbi videókkal, hogy megismerd ezt a megtakarítási formát:

Gyermekek számára előtakarékosságként a Babakötvényről hallani a legtöbbször, de ez nem jelenti azt, hogy ez az egyetlen és mondjuk a legideálisabb megtakarítási forma gyermekünk számára. Érdemes körbenézni, akár a mi segítségünkkel is, még a "piacon", mert az egyéni helyzethez igazítva lehet a legjobb konstrukciót megtalálni. 

De az alábbiakban részletesen bemutatjuk a Babakötvényt és az Életkezdési támogatást!


Életkezdési támogatás és életkezdési letéti számla

Az életkezdési támogatás a magyar állam által 2006-ban bevezetett egyszeri, fix összegű állami támogatása, ami minden 2005. december 31. napját követően született Magyarország területén élő magyar állampolgárságú, valamint 2017. június 30. napját követően született, külföldön élő magyar állampolgárságú vagy Magyar Igazolvánnyal rendelkező gyermek számára automatikus jár. Ezt az összeget csakis a támogatásra jogosult gyermek veheti fel, miután betöltötte a 18. életévét.  Az életkezdési támogatás pontos összegét minden évben a költségvetésben határozzák meg. A támogatás összege jelenleg 42.500 Ft, ami mentes mindennemű adó, járulék és illeték alól.

A gyermekünknek járó életkezdési támogatást az állam az életkezdési letéti számlán tartja nyilván. A számla megnyitása automatikus, nem kell érte semmit sem tenni, minden szülő szimplán kap róla egy értesítőt legkésőbb 2,5 hónappal a gyermek megszületése után.

Ez egy letéti számla, ahova nem tudunk önállóan befizetni. A számlán kizárólag az életkezdési támogatás összege, illetve annak kamatai lehetnek, amit minden évben egy alkalommal, február 1-jét követően írnak jóvá. A kamat mértéke megegyezik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közzétett éves átlagos fogyasztóiár-index változásával, vagyis az előző évi inflációval.

Ha szeretnénk félretenni gyermekünk számára akkor Kincstári Start-értékpapírszámlát tudunk nyitni. Erre a szülők, nagyszülők, rokonok alkalmanként vagy rendszeresen kisebb-nagyobb összegeket tehetnek félre a gyermek részére, készpénzbefizetéssel, utalással vagy akár bankkártyás fizetéssel is.

A Start-számla megnyitása nem automatikus, azt nekünk kell kezdeményezni a Magyar Államkincstár (MÁK)-nál. De ezt már online is megtehetjük. 

A Start-számla megnyitását követően, a Kincstár automatikusan átvezeti ide a 42.500 Ft-os életkezdési támogatást – és ha van, akkor kamatait is –, majd a gyermekünk születési évének megfelelő sorozatszámú kötvényt vásárol rajta.

Mi is ez a Babakötvény?

A Babakötvény egy speciális, gyermek-megtakarítást lehetővé tevő állampapír-konstrukció, amelynek a megvásárlásával tulajdonképpen a magyar államnak adunk kölcsön.

A MÁK minden év február 1-jével kibocsát egy új Babakötvény sorozatot 19 éves lejárattal. Az adott év február 1. és a következő év január 31. között született gyermek számára csakis ebből a kötvénysorozatból lehet majd vásárolni. Az alapcímlete 1 Ft, ami azt jelenti, hogy bármekkora összegben (így például akár 1 Ft-ért, vagy éppen 5.678 Ft-ért is) vásárolhatunk belőle.

A Babakötvényt kizárólag a Magyar Államkincstárnál vezetett Kincstári Start-értékpapírszámlán tárolhatunk. Minden erre a számlára érkező befizetésből automatikusan – a gyermek születési évéhez igazodó – kötvény lesz vásárolva. Más értékpapírt ezen a számlán egyáltalán nem választhatunk. 

A Babakötvény kamata elsőre kifejezetten vonzónak tűnhet, hiszen az előző évi infláció feletti +3%, amit minden évben jóváírnak gyermekünk számláján.

A kamat tehát – az inflációt követve – évről-évre változik. A fogyasztóiár-index 2022-ben 14,5% volt, így 2023-ban a Babakötvények kamata 17,5% (14,5% infláció + 3% kamatprémium).

A szülők, hozzátartozók éves befizetéseinek mértéke után az állam további 10%-ot (de max. évi 12 000 Ft-ot) ír jóvá a gyermek Start-értékpapírszámlájára. A támogatástól a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermekek esetén van eltérés, ebben az esetben ugyanis az állam az éves befizetések mértéke után 20%-ot (de max. évi 24 000 Ft-ot) ír jóvá.