Ingatlanvásárlás tudatosan: 4. rész - az ingatlan eladás költségei

2024.04.15

Ha nem csak veszel új ingatlant, hanem el is adsz, akkor ...

Az ingatlan eladása sokkal több, mint egy egyszerű tranzakció; érzelmi és anyagi útvesztő, amely alapos előkészületet és tájékozottságot igényel. Ahogy egy otthon évekig biztosíthat hátteret és biztonságot, úgy annak eladása is jelentős hatással bír az életünkre. A helyes döntések meghozatala és az elkerülhető költségek minimalizálása kulcsfontosságú, hiszen a pénzügyi tervezés hibái hosszú távon érezhetőek maradnak. Az ingatlanpiac rejtett költségei gyakran váratlanul érkeznek, és komoly anyagi terhet róhatnak ránk, ha nem vagyunk eléggé felkészülve. Az alábbiakban azokat a kiadásokat gyűjtöttük össze, amelyek az ingatlan eladás során jellemzően az eladót terhelik, és amelyekről gyakran megfeledkezünk, miközben a vevők felé árulunk és alkudozunk. 

Költségek, amelyek az eladót terhelik

 • Energetikai tanúsítvány;
 • ingatlanközvetítői díj;
 • hirdetések díja;
 • tulajdoni lap és térképmásolat lekérdezésének költsége;
 • esetleges meglévő lakáshitel vagy támogatás visszafizetése;
 • költözéshez kapcsolódó költségek;
 • ingatlan eladás utáni adózás.

Energetikai tanúsítvány

Energetikai tanúsítványra mindenképp szükség lesz, amelyet már a ingatlan hirdetésében fel kell tüntetni, és legkésőbb az adásvételi előtt át kell adni a vevőknek. A tanúsítvány költsége szolgáltatótól függően jellemzően néhány tízezer forint. (kb. 25-50 ezer forint). Ez a tanúsítvány 5 évig érvényes, 2024-től változott.

Ingatlanközvetítői díj

Ha a lakás vagy ház értékesítésére ingatlanszakértőt bízunk meg, akkor a szakértő munkadíja sikeres ügylet esetén 1,5-4 százalék között mozoghat. Ez tetemes összeg, de számos előnye is van, főleg, ha mielőbb értékesíteni szeretnénk az ingatlant.

Hirdetések díja

Ha ingatlanközvetítővel nem is dolgozunk, az ingatlanunkat bemutatót hirdetésnek általában van költsége. Néhány ezer forinttól kezdődik a klasszikus ingatlan hirdetési portálokon. De használhatjuk a social media-t (pl. Facebook) és az ismerőseinket is arra, hogy a vevő szeme elé kerüljön az ingatlan. Ilyen esetekre is szoktak felajánlani valamiféle honoráriumot a sikeres vevőszerző barát számára. 

Tulajdoni lap és térképmásolat

Az ingatlan eladásánál szükség lesz a hiteles tulajdoni lap másolatára, melynek lekérdezésére akár 2-3 alkalommal is szükség lehet. Egyes esetekben térképmásolatra is szükség lehet. Mindezek díja 3000 forint alkalmanként. E-hiteles tulajdoni lapot és e-hiteles térképmásolatot a Földhivatali Portálról van lehetőség letölteni, ügyfélkapus bejelentkezéssel, online bankkártyás fizetéssel.

Támogatás, támogatott hitel visszafizetése

Ha olyan ingatlan kerül értékesítésre, amire jelzálogjog vagy más teher van bejegyezve, akkor ezek törlésének ügyintézése és díja is az eladót terhelik. Így, ha korábban az ingatlan lakáshitelből lett megvásárolva, és még nem lett visszafizetve, akkor az ingatlant eladás előtt tehermentesíteni kell. A kölcsön végtörlesztése jellemzően a vételárból kerül kiegyenlítésre. Az idő előtti visszafizetésnek is díja van, a végtörlesztés jellemzően a fennálló tartozás 1-2 százaléka, ezen felül pedig előfordulhat, hogy az igényléskor kapott kedvezmények egy részét is vissza kell fizetni a banknak.

Ha korábban CSOK-ot, Falusi CSOK-ot, esetleg CSOK-hitelt is igénybe vett a család az ingatlanra, akkor az eladás esetén könnyen lehet, hogy a támogatásokat is vissza kell fizetni. A támogatások feltétele ugyanis, hogy a család az érintett ingatlanban éljen legalább 10 évig. Ezen kívül a magyar állam javára 10 éves terhelési és elidegenítési tilalom kerül bejegyzésre a lakás vagy ház tulajdoni lapjára.

Ahhoz, hogy az otthont el lehessen adni, a terheket törölni kell, ehhez pedig a támogatásokat vagy a támogatott hitelt vissza kell fizetni, ráadásul, ha valamely feltétel, például gyermekvállalás nem teljesült, akkor büntetőkamattal növelten. Ha tehát hitel, támogatás vagy támogatott hitel terheli az ingatlant, akkor a tehermentesítés díja önmagában is több millió, vagy akár több tíz millió forint lehet.

Kik segítenek az ingatlanvásárlási tippekkel? 

A Pénzügyi Mentorok (Mea, Ádám és András) és csapata, akik együttesen 30 éve foglalkoznak azzal, hogy ingatlanvásárlási álmokat kergető ügyfeleiket támogassák az úton, és elvigyék a beköltözésig, miközben megtalálják a legjobb finanszírozási formát, és kiaknázzák az elérhető támogatásokat is. De nem elégszenek meg ennyivel, ha később van szükséged rájuk, miután már bent laksz, akkor is számíthatsz a segítségükre. Több, mint 10 000 család szavazott nekik bizalmat ezidáig. Ebben a tudásanyagban, amit több e-mailben küldenek neked, összegyűjtötték a sok-sok ingatlanvásárlás tapasztalatát. Hogy te már ne kövesd el azokat a hibákat, amik mások elkövettek.   

Ezt mondták róluk az ügyfeleik:

Az Ingatlanvásárlás A-tól Z-ig tudásanyagunk további részeit itt találod:


Ingatlan eladása után fizetendő adó

Az adásvétel után a vevőnek vagyonszerzési illetéket, az eladónak személyi jövedelemadót kell fizetnie, amennyiben drágábban adja el a lakást vagy házat, mint amennyiért vette. Ez utóbbit a személyi jövedelemadó bevallásban kell feltüntetni, mértéke attól is függ, hogy hány éven belül válik meg a megvásárolt ingatlantól. Az ingatlaneladás költségei is csökkentik a befizetendő összeget. A költség egyáltalán nem elhanyagolható, akár több milliós is lehet.

Nézzünk egy példát: Ha 2024-ben veszünk/vettünk egy ingatlant 40 millióért, az eladási ár pedig majd 50 millió forint lesz, ennyi adót kell fizetnünk, ha eladjuk:

 • 2024-ben és 2025-ben a 10 millió forintos árkülönbözet 100 százaléka után fizetünk 15 százalék szja-t, ami 1,5 millió forint.

 • 2026-ban a 10 millió forintos különbözet 90 százaléka, azaz 9 millió forint után fizetünk 15 százalék szja-t, ami 1,35 millió forint.

 • 2027-ben a 10 milliós különbözet 60 százaléka, azaz 6 millió forint után fizetünk 15 százalék szja-t, ami 900 ezer forint.

 • 2028-ban a 10 milliós különbözet 30 százaléka, azaz 3 millió forint után fizetünk 15 százalék szjat, ami 450 ezer forint.

 • 2029-ben vagy később eladott lakás után már nem kell szja-t fizetnünk.


Szeretnél a pénzügyekben biztosra menni? Kimaxolni az elérhető állami támogatásokat és megtalálni a legjobb hitelkonstrukciót. Add meg az adataidat itt, vagy kattints az e-mailedben szereplő Előszűrést szeretnék gombra.