10 tipp ingatlan ...

eladáshoz

10 tipp, hogy könnyen tudd értékesíteni az ingatlanodat, avagy így készítsd fel a jövendőbeli exotthonodat az új tulajdonosra:

 1. Ellenőrizd a tulajdoni lapot: nézd meg rajta, hogy a tulajdonjog bejegyzésetek rendben van-e, azok a terhek (pl. jelzálogjogok) szerepelnek-e csak rajta, aminek kell. Nem maradt-e el mondjuk egy korábban már kifizetett hitel törlése. Ha van még rajta hiteletek, akkor vedd fel a kapcsolatot a bankkal, hogy pontosan mennyi is a még fennálló tartozás, amit az eladás során a vételárból ki kell fizetnetek. Itt találsz egy segédletet arról, hogy online hogy tudod ezt lekérni.

 2. Csekkold le, hogy a közüzemi számláidnál nincs-e elmaradásod. Ha van, akkor rendezd mihamarabb.

 3. Ne sajnáld az időt és a pénzt arra, hogy az ingatlanod hirdetése kiemelkedő legyen. Ehhez érdemes jó minőségű fotókat, esetleg videót készíteni az ingatlanról. A leírást érdemes úgy megfogalmazni, mintha éppen valaki belépne a bejárati ajtón és onnan vezetnéd végig. Alaprajzot is csatolj mindenképpen. Majd a szuper hirdetésedet bátran oszd meg a social media felületeiden, és akár ajánlj fel jutalmat annak az ismerősödnek, akinek a segítségével megtalálod a jövendőbeli exotthonod új tulajdonosát.

 4. Gondold át, hogy van-e szükséged ingatlanközvetítőre az értékesítéshez, vagy első körben megpróbálkozol vele TE. Ha igénybe veszed ezt a szolgáltatást, akkor pedig jól nézd meg, hogy milyen szerződésbe ugrasz fejest: a kizárólagos verziókat jobb, ha kerülöd.

 5. Mutasd az otthonod legjobb formáját az érdeklődőknek. Hívd segítségül ehhez a home staginget is akár, amiről itt olvashatsz részleteket.

 6. Az ingatlan bemutatás időpontját is jól válaszd meg: érdemes olyan napszakban, amikor a legtöbb fény árasztja el a lakást. De bármikor is érkezik potenciális vevő, arra mindig figyelhetsz, hogy a lehető legvilágosabb benyomást keltse a lakás: húzd el a sötétítőket, a rolókat húzd fel, kapcsolj lámpát stb.

 7. A fények mellett jó illatok is várják a potenciális új tulajokat: szellőztess ki előtte. Sokan a kávé illatára is esküsznek. Mondjuk egy kávé nem árthat senkinek, nem?

 8. A házi kedvencet lehetőség szerint vigyétek el a lakásnézés időszakára a lakásból. Tudjuk, hogy a családod része ő is, de sok vevőt ez negatívan érinthet. A kiskedvenc pedig biztos örül egy sétának ez idő alatt.

 9. Az érdeklődő lehet, sőt valószínű, hogy kritizálni fogja az otthonodat. Számára a nagypapád által faragott könyvespolcnak nincs olyan (eszmei)értéke, mint neked. Az ő célja egyrészt az alku, másrészt az ő ízlése lehet teljesen más. Ne vedd ezt a szívedre.

 10. És ha minden jól alakul, akkor jönnek a piszkos anyagiak: Légy tisztában a foglaló fogalmával: ha te állsz el az ügylettől, akkor a dupláját kell visszafizetned. 

vásárláshoz

10 tipp, hogy biztosra menj egy lakásvásárlásnál

 1. Kérdezd ki az eladót: Próbálj minél több információt megtudni tőle, hogy mi az oka az eladásnak, voltak-e felújítások, azokról vannak-e esetleg fotók, mit szerettek a lakásban, és mit a környéken, milyenek a szomszédok, tudnak-e bármilyen hibáról a lakásban, mennyi a rezsije a lakásnak. Utóbbiról kérj bátran utolsó számlákat is.

 2. Lakás esetén hívd fel a közös képviseletet: ha társasházban vásárolsz egy lakást, ez is egy kulcs momentum lehet. Ha van gondnok érdemes vele is beszélni egyet.

 3. Kopogj be a szomszédokhoz: hiába van egy gyönyörű lakásod, ha a szomszédok megkeserítik az életedet. Kopogj be bátran hozzájuk, ha tetszik annyira az ingatlan, hogy komolyan fontolóra vetted. Milyen az első benyomásod? Megkérnéd őket, hogy locsolják a muskátliaidat, amíg nyaraltok, vagy inkább kerülnéd őket?

 4. Menj el a környékre több időpontban: Ha nem ismered az ingatlan környékét, akkor kulcsfontosságú ez is. Nézd meg pl. nappal-éjjel, reggel munkába induláskor, este munka után. Kikkel találkozól közben? Milyen érzés lenne oda hazatérni?

 5. Mérd fel a környék lehetőségeit: Mikre van szükséged a környéken? Boltok, iskolák, óvodák vannak a közelben? Vagy mindenhova autóval vagy tömegközlekedéssel kell menned? Ez így belefér majd a hétköznapjaidba?

 6. Google maps-en keress rá az ingatlanra: akár 10 évre visszamenő fotókat is találhatsz az ingatlan külsejéről. Ez különösen családi házaknál lehet érdekes, ahol ennek segítségével az esetleg külső felújítási, bővítési

 7. Ellenőrizd a tulajdoni lapot, térképmásolatot, társasházi alapító okiratot: igen, nézd meg, hogy az-e a tulaj, akivel beszéltél, az ingatlan besorolása rendben van-e, olyan terhek vannak-e rajta, amikről tudsz.

 8. Nézz utána az elérhető állami támogatásoknak: több tíz millió forint is lehet, amit ingatlan vásárláskor és/vagy gyermek születésekor igénybe tudsz venni. Ha nem ismered a lehetőségeket kérd a segítségünket itt: 

 9. Ha hitelre vásárolsz, keresd meg a legkedvezőbb konstrukciót, kérjél előzetes hitelminősítést, értékbecslést. Mert akár a foglalódat is elbukhatod a nem jó döntésed miatt, ráadásul akár több tízezer forinttal is magasabb lehet a törlesztőd, ha nem a legkedvezőbbet választod. Ingyenesen segítünk ebben, csak jelezd, hogy kéred ezt itt. 

 10. Legyél tisztában a foglaló és az előleg fogalmával, használd a megfelelőt.