KATA bevallás elkészítése 5 perc alatt?!

Nyakunkon a február, és így lehet, hogy úgy lebeg a KATA-s bevallás elkészítése a te fejed felett is, mint anno a hajszálra akasztott kard Damoklész felett? De akár rettegsz tőle ennyire, akár nem az alábbiakban összefoglaltuk neked a legfontosabb teendőket, és készítettünk ezúttal is egy segédletet, hogy sima legyen az út a KATA bevallás felé.

Mert hogy minden kisadózónak nyilatkoznia kell a tárgyévben szerzett KATA-s bevételeiről a következő év február 25-ig. 

2022. február 25-ig tehát a 2021-es bevételeket kell bevallanod. Ezt a 21KATA nyomtatványon tudod megtenni. A nyomtatvány hivatalos neve: "21KATA Nyilatkozat és adatszolgáltatás megszerzett bevételről Bevallás 40 százalékos mértékű adóról, társasági adóról kisadózó vállalkozás részére 2021. évre".

Mit is kell pontosan tenned?

  1. Kezdésként összesítsd a 2021-es bevételeket ezer forintra kerekítve, ezeket kell majd a megfelelő rublikákba beírnod,
  2. adatszolgáltatás keretében meg kell majd jelölnöd az olyan partnereidet, akiktől 2021-ben legalább 1 millió forint bevételhez jutottál,
  3. végezetül pedig el kell küldeni a nyilatkozatot a NAV-hoz

A bevallás benyújtható papír alapon és elektronikus formában is, de az elektronikus kapcsolattartásra kötelezett adóalany kizárólag elektronikusan küldheti be a nyomtatványt a NAV-hoz. A gyakorlatban minden egyéni vállalkozó és gazdasági társaság elektronikus bevallásra kötelezett, így papíron csak az adószámmal rendelkező magánszemélyek nyújthatják be a KATA nyomtatványt.

Online, otthonról a karosszékedből ülve 2 felületen keresztül is elkészítheted te magad a bevallást pikk-pakk:

- a klasszikus ÁNYK rendszeren keresztül, vagy pedig

- a NAV webes felületén 

Ha nem szeretnél hosszasan időzni a bevallás leadásával, bogarászni a felületet, 5 perc alatt is letudhatod. Mi átnéztük, sőt készítettünk neked mindkét felületre egy lépésről lépésre bemutató videót.

Ezeket a segédleteket a KATA bevallás csomagunk keretén belül az alábbi űrlapon keresztül tudod megvásárolni.