Sberbank végelszámolás - kinek van és milyen teendője?

2022.03.02

A kialakult helyzetben a felügyelet kénytelen volt a Sberbank végelszámolása mellett dönteni - jelentette be Kandrács Csaba, az MNB alelnöke a felügyelet szerda reggeli online sajtótájékoztatóján. Az alábbiakban a legfontosabb információkat és teendőket foglaljuk össze a számotokra a kialakult helyzetről

Mit jelent ez....
....ha megtakarításom van a Sberbanknál?

Az OBA a jogosult ügyfeleket 100 ezer eurónak megfelelő forintösszegig, vagyis mintegy 37 millió forintig 10 napon belül kártalanítja. Az OBA védelem a forintban vagy devizában elhelyezett betétre is kiterjed, ideértve a folyószámlán elhelyezett összeget, a lekötött betétet, az okiratos betétet stb. és azok kamatait is. A magánszemélyek mellett a vállalkozások, egyesületek, alapítványok stb. betéteire is vonatkozik a védelem, beleértve a külföldön élőket és a külföldieket is. Az évi 500 ezer eurónál kisebb költségvetésű önkormányzatok szintén részesülnek az OBA-védelemben. Ha egy ügyfélnek több betétje van egy banknál, ezek összeadódnak a kártalanítás összeghatárának meghatározásakor, s együttesen a kifizetési limitig fizethetők ki.

A kártalanítás rendelkezésre bocsátása érdekében a betéteseknek igénybejelentést nem kell tenniük. Az OBA a banknál lévő ügyféladatok alapján végzi automatikusan a kifizetéseket és arról személyre szóló értesítést küld a betétes Sberbanknál bejelentett állandó lakcímére, illetve székhelyére. Ezen túlmenően a kártalanítás módjáról, a kifizetések megkezdéséről az OBA a honlapján, a sajtóban közzétett, valamint a Sberbankban kifüggesztett közlemények útján tájékoztatja a betéteseket. 

Érdemes közben másik banknál számlát nyitni, ahova akár a kártalanítási összeg is meg tud majd érkezni. 

... ha a most van folyamatban a Sberbanknál a hiteligénylésünk?

Nekik másik bankot szükséges a hitelfelvételhez választaniuk. Ebben szívesen segítünk. Add meg kérlek adataidat oldalt és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot.

... ha másik banknál van a számlám/megtakarításom/hitelem?

Nekik semmilyen teendőjük nincs. 1% körüli piaci részesedéssel rendelkezik a Sberbank Magyarországon, más orosz pénzintézeteknek pedig nincs jelentős tevékenységük Magyarországon, így a pénzügyi rendszert nem érintik stabilitási problémák - hangsúlyozta Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a felügyeleti sajtótájékoztató végén.