Mindent a napelemekről

A napelemes rendszer telepítésének folyamata:

1. Napelemes kivitelezővel kapcsolat felvétele, ajánlat kérése, majd szerződéskötés

2. HMKE (Háztartási méretű kiserőmű) igénybejelentése: A szerződés mindkét fél általi aláírását és hatályba lépését követően a napelemes kiserőmű csatlakozásának igényét az igénybejelentő benyújtásával jelezzük a területileg illetékes elosztói engedélyes felé. Ez az első lépése az engedélyeztetési folyamatnak. Az igénybejelentő tartalmazza, hogy mekkora teljesítményű termelő berendezést kíván telepíteni, milyen belső hálózati feltételek (egyfázisú, kétfázisú, háromfázisú) mellett.

3. Tervezési, csatlakozási dokumentáció benyújtása: Az igénybejelentő jóváhagyása után elkészíti a kivitelező a csatlakozási dokumentációt. A csatlakozási dokumentáció tartalmazza a rendszer kialakítására, védelmére, üzemére vonatkozó műszaki információkat, terveket. 

4. Napelemes rendszer telepítése: Az elosztói engedélyes által elfogadott csatlakozási és műszaki-gazdasági tájékoztató rendelkezésre állását követően, a kivitelező csapatunk elvégzi a napelemes kiserőmű telepítését az Önnel egyeztetett időpontban. A telepítés általában egy munkanapot vesz igénybe.

5. Készre jelentés: A kivitelezés elvégzését követően készre jelenti a kivitelező a rendszert az elosztói engedély részére ahhoz, hogy az elosztói engedélyes elvégezhesse a mérőhelyen a szükséges intézkedéseket a rendszer használata érdekében.

6. Hálózatra csatlakozás: A készre jelentést követően a jelenlegi mérőórát a területileg illetékes elosztói engedélyes lecseréli egy fogyasztást és termelést egyaránt mérő eszközre.

7. Termelés: A napelem innentől kezdve ideális körülmények között legalább 20 évig termeli  a villamos energiát. Az anyag- és napelemes technológia folyamatos fejlődésének köszönhetően a mai rendszerek 30-40 éves távlatban is működőképesnek tekinthetők. A termelés beindulásával lehetőség van monitoring applikáció telepítésére otthoni eszközre (okostelefon, laptop), amivel nyomon követhető a napelemes kiserőmű termelése. 

Gyakran Ismételt Kérdések:

Mekkora a megtérülési ideje egy napelemes rendszernek?

Számtalan tényezőt kell szemügyre venni, többek között függ a fogyasztástól, a telepítés körülményeitől (tetőtájolás, árnyékoltság), a telepített rendszer méretétől, de általánosságban 8-15 év alatt megtérülhet a befektetés.


Milyen engedélyekre van szükség a napelem telepítéséhez?

A napelemes rendszer telepítéséhez szükség van a helyi hálózati szolgáltató írásbeli engedélyére. Ebben az esetben mellékelni kell a tervezett napelemes rendszer konkrét tervezetét, műszaki adatait és dokumentációit. Egy másik feltétel, hogy a villamosenergia-hálózat alkalmas legyen a termelt villamos energia fogadására. Műemlékvédelem alatt álló épület esetében és társasházaknál külön engedélyekre is szükség van. Ezen engedélyek megszerzése az ügyfél feladata.