Ingatlanvásárlás tudatosan: 5. rész - amiket feltétlen kérdezz meg az eladótól

2024.04.15

Miért adja el az ingatlant? 
És még néhány fontos kérdés, amit nem szabad kihagyni!

Amikor ingatlanvásárlásra kerül a sor, alaposan fel kell készülnünk, hogy minden szükséges információt megszerezzünk az eladótól, hogy teljes képet kapjunk az ingatlanról és annak körülményeiről. Az alábbi kérdések megválaszolása segíthet abban, hogy tisztában legyünk az ingatlan állapotával és a vásárlás körülményeivel, így csökkenthetjük a későbbi meglepetéseket és a felesleges költségeket. És a legfontosabb, minden lényeges információ birtokában hozhatjuk meg a döntésünket arról, hogy megvesszük vagy sem. 

Íme, a legfontosabb kérdések, amiket érdemes feltenni:

1️⃣ Miért döntött az eladás mellett?
Kérdezd meg az eladót, hogy mi az oka annak, hogy el akarja adni az ingatlant. Ez kulcsfontosságú lehet az áralku szempontjából és abban, hogy megtudjuk, mennyire sürgős az eladás.

2️⃣ Mióta van az ingatlan a piacon? 
Érdeklődj arról, hogy mennyi ideje próbálkozik már az eladó az ingatlan értékesítésével. Hosszabb ideje piacon lévő ingatlanok esetében nagyobb lehet az alkurészed.

3️⃣ Milyen állapotban van a lakás és a társasház? Vizsgáld meg alaposan a lakás és a ház állapotát. Kérdezd meg az eladót a vizesedésről, penészről és a szükséges felújításokról is.

4️⃣ Mit tartalmaz pontosan az eladási ár? Tisztázd az eladóval, hogy az ár magában foglalja-e a konyhai eszközöket, a beépített bútorokat vagy más extrákat, és hogy ezekért további költségek várhatók-e.

5️⃣ Milyen jogi korlátozások terhelik az ingatlant? Kérdezd meg az eladót, hogy vannak-e terhek, elővásárlási jogok vagy más jogi korlátozások az ingatlanra nézve.

6️⃣ Mik a közüzemi számlák díjai és mikor volt utoljára karbantartva az ingatlan? Informálódj az ingatlan villamos-, víz-, és gázhálózatának állapotáról, a fűtési rendszerről, és a korábbi karbantartásokról, felújításokról.

7️⃣ Milyen a lakóközösség és a környék? Tudakold meg, hogy milyen a közösségi élet, vannak-e gyakori közös programok, milyen a környék biztonsági helyzete, és hogy vannak-e problémás szomszédok.

8️⃣ Mennyi a közös költség és tartalmaz-e extra szolgáltatásokat? Érdeklődj a havi közös költségekről, a rezsiköltségekről, és arról, hogy ezek magukban foglalnak-e olyan szolgáltatásokat, mint a takarítás vagy a biztonsági szolgálat.

9️⃣ Voltak-e korábban problémák az ingatlannal, mint például beázás vagy szerkezeti hibák?
Kérdezd meg az eladót, hogy az ingatlan történetében előfordultak-e korábban bármilyen jelentős problémák.

🔟 Mikor épült az ingatlan és mikor történtek a legutóbbi felújítások? 
Informálódj az ingatlan építési évéről és a legutóbbi nagyobb felújításokról, azok során felhasznált anyagokról és technológiákról.

1️⃣1️⃣ Mikor tudom birtokba venni az ingatlant a vételár kifizetése után?Egyeztesd az eladóval a költözés időpontját és a birtokbaadás részleteit.

Kik segítenek az ingatlanvásárlási tippekkel? 

A Pénzügyi Mentorok (Mea, Ádám és András) és csapata, akik együttesen 30 éve foglalkoznak azzal, hogy ingatlanvásárlási álmokat kergető ügyfeleiket támogassák az úton, és elvigyék a beköltözésig, miközben megtalálják a legjobb finanszírozási formát, és kiaknázzák az elérhető támogatásokat is. De nem elégszenek meg ennyivel, ha később van szükséged rájuk, miután már bent laksz, akkor is számíthatsz a segítségükre. Több, mint 10 000 család szavazott nekik bizalmat ezidáig. Ebben a tudásanyagban, amit több e-mailben küldenek neked, összegyűjtötték a sok-sok ingatlanvásárlás tapasztalatát. Hogy te már ne kövesd el azokat a hibákat, amik mások elkövettek.   

Ezt mondták róluk az ügyfeleik:

Az Ingatlanvásárlás A-tól Z-ig tudásanyagunk további részeit itt találod:


Szeretnél a pénzügyekben biztosra menni? Kimaxolni az elérhető állami támogatásokat és megtalálni a legjobb hitelkonstrukciót. Add meg az adataidat itt, vagy kattints az e-mailedben szereplő Előszűrést szeretnék gombra.