Hitelből állampapírt venni?

2022.10.29

Minap a portfólión megjelent egy Bankmonitoros írás, miszerint fix kamatozású jelzáloghitelből érdemes lehet állampapírt venni, így befektetett tőke nélkül lehet pénzt keresni.
Ezzel kapcsolatban többen is kerestetek, illetve kérdeztétek, hogy mi a véleményünk!
Mivel mindenki mást gondol a hitelről, illetve az állampapírról, így muszáj hosszabban kifejteni a véleményünket.


Ez egy kivételesen jó lehetőség, de mivel a felnőtt lakosság többségének van egy negatív pénzügyi modellje, ami miatt egy nagyon szűk körnek tudjuk csak jó szívvel ajánlani ezt a befektetést.


Mire épül ez a negatív pénzügyi gondolkodás? Az elmúlt 20-30 év történéseiben kell keresni a választ. A rendszerváltás után nagyon sokan vettek fel hitelt, ahol boldog-boldogtalannak is adóstársa volt. Ezek hitele jó része bebukott, vele együtt a "vétlen" család is. Majd jött a deviza hitelezés virágkora. Ezekből a történésekből az emberek többsége azt szűrte le, hogy a hitel egy rossz dolog. Csak sajnos nem ez az igazság. Ha nem lenne hitel, akkor közel sem élnénk ilyen életszínvonalon, ahogy most tesszük. Szóval az okosan felvett és használt hitel, előre viszi az ember életét, de egy meggondolatlan hitel nyomorba tud dönteni egy egész családot.

A másik alapfelvetés - amiben sok igazság van - hogy hitelből nem fektetünk be. Megint csak a svájci frankos időszakhoz kell visszakanyarodni. Az időtájt, is sokan fektettek be hitelből. Ott csak egy aprócska különbség volt! Rövid távon extrém kockázatos eszközöket - konkrétan részvényeket - sikerült vásárolni. Arról nem is beszélve, hogy a hitelben is milyen kockázatok voltak....
Most teljesen más helyzet van. Egyrészt senki nem hirdeti - mint anno a fenti devizás esetnél - hogy pikk-pakk mindenki hamar gazdag lesz. 27 hónapra vetítve, nagyjából 1,4 millió forint nyereséggel lehet kalkulálni, 10 millió forintonként. Ugye ez 1 évi bevásárlásra sem elég, attól független azért jó pénzt, mert nincs befektetett tőke, csak ingatlan fedezetre van szükség.... magyarán talált pénz.
Azt is tudom, hogy sokan félnek az állampapírtól. Sokak által elismert és elismert - volt jegybankelnök - Surányi György szerint: "államcsődről beszélni ma felelőtlenség Magyarországon".
Másrészt, egy adott ország, a saját devizájában korlátlanul fizetőképes. Tehát ha üres az államkassza, akkor tudnak pénzt "nyomtatni", amiből tudják fizetni a korábbi adósságokat is. Az más kérdés, hogy ezzel tovább erősítik az inflációt, de aki felül erre a vonatra, nekik inflációkövető állampapírjuk lesz.
Érdemi kockázatot nem látunk, pontosabban szerintem nincs nagyobb kockázat, mint ülni és várni, hogy elszegényedjen az ember (tehát valamit lépni kell, ha nem ezt, akkor másik irányba, de lépni kell)
Ennek az írásnak nem célja senkit rábeszélni erre a megoldásra, illetve nem akarjuk senki pénzügyi meggyőződését felülírni, inkább csak szeretnénk új impulzusokat adni, amivel eredményesebbek lehetünk, ebben a változó világban.
Ahogy fentebb íruk, ha valaki ezeket nem érti meg 100%-osan, akkor semmiképp sem javasoljuk a hitelfelvételt. Semmi szükség arra, hogy a pénz utáni hajsza miatt valaki beleugorjon, utána meg ne tudjon nyugodtan aludni.
Amennyiben kérdésed, észrevételed van, várjuk a hozzászólásokat!


Ha pedig úgy döntesz, hogy szeretnél részletes számításokat, akkor kérlek írj a hello@penzugyimentorok.hu e-mail címre.

Írta: András