Ingatlanvásárlás tudatosan - 7. rész - az adásvételi szerződéskötés

2024.04.08

10 fontos pont az ingatlan adásvételi szerződéséhez

Az ingatlanvásárlás talán egyik legfontosabb mérföldköve az adásvételi szerződés aláírása. Érdemes tudatosan felkészülni rá és körültekintően eljárni, mert egy-egy hiba miatt akár az egész érvénytelen is lehet.

tt van néhány tipp, amit érdemes figyelembe venned, ha ingatlan adásvételi szerződést készülsz kötni. 📝🏡

  1. Szerződés elkészítése: Az adásvételi szerződés írásba foglalása kritikus lépés. Ez általában ügyvéd által történik, aki hivatott mindkét fél érdekeit képviselni. Fontos, hogy a költségeket általában a vevő állja, de ez alól kivétel lehet, ha más megállapodás születik. Ha nem te bíztad meg az ügyvédet, akkor is érdemes saját jogi képviselőt kérni, hogy átnézze és értékelje a szerződéstervezetet. Egy jó ingatlan szakjogász különösen hasznos lehet bonyolultabb tranzakcióknál.

  2. Szerződő felek azonosítása: A szerződésnek tartalmaznia kell a felek minden releváns azonosító adatát, beleértve a magánszemélyek esetében a nevet, születési adatokat, személyi és adóazonosító számot, állampolgárságot; jogi személyeknél pedig a cégnév, statisztikai és cégbírósági azonosító, székhely adatok szükségesek. Ha haszonélvező is van, akkor annak jelenléte és egyetértése szükséges, és írásban kell lemondania jogairól.

  3. Az ingatlan adatai: Az ingatlan pontos helyrajzi száma és címe nélkülözhetetlen, különösen ha az ingatlan új építésű, ahol az átadás-birtokbaadás időpontjait és a kivitelezési részleteket is rögzíteni kell. Társasház esetén az alapító okirat és annak bejegyzési feltételei is fontosak.

  4. Fizetési kondíciók: A szerződésnek tartalmaznia kell a vételárat, a fizetések ütemezését, és a terhek megszüntetésének módját. Ha banki átutalásokkal történik a fizetés, akkor a szükséges bankszámlaszámokat is rögzíteni kell.

  5. Előleg és foglaló: Az előleg visszajáró, ha a tranzakció bármilyen okból nem jön létre, míg a foglaló egyfajta biztosíték, amelynek elvesztése vagy megduplázása történhet, a szerződés meghiúsulásának felelőse függvényében. A foglaló mértéke általában a vételár 10%-a.

  6. Mit tartalmaz az ingatlan?: Fontos meghatározni, milyen ingóságok maradnak az ingatlanban a vétel után. Ez magában foglalhatja a bútorokat, konyhai eszközöket vagy más berendezési tárgyakat. Ezeket célszerű először a vételi szándéknyilatkozatban rögzíteni, majd a hivatalos szerződésbe is beleírni, hogy elkerüljük a későbbi félreértéseket.

  7. Banki előírások: Ha a vételár egy részét hitelből finanszírozod, a hitelintézet által elvárt pontokat is vedd figyelembe az adásvételi szerződés megkötése előtt. Ehhez a legtöbb bank rendelkezésre bocsát tájékoztatókat is, amiket alább letölthető formában össze is gyűjtöttünk neked. Általában a bank az utolsó részletet folyósítja, így a többi részlet kifizetésének előbb kell megtörténnie.

8. Kötbér: A szerződés tartalmazhat kötbérre vonatkozó rendelkezéseket, amelyek a szerződésben foglalt határidők és egyéb feltételek betartását hivatottak biztosítani. Például, ha az eladó nem adja át az ingatlant a megállapított időpontban, kötbért kell fizetnie.

9. Tulajdonjog bejegyzése: A vevő tulajdonjoga kétféle módon kerülhet az ingatlan nyilvántartásba. Ennek egyik módja a függőben tartás. Ha a teljes vételárrész a szerződéskötéskor nem kerül kifizetésre (de hat hónapon belül megtörténik), akkor a szerződő felek kérhetik, hogy a földhivatal a kérelmet függőben tartsa. Ennek a lényege, hogy a vásárlás ténye az érintett ingatlan(ok) tulajdoni lapján széljegyre kerül, de az eladó tulajdonjoga a vételár teljes megfizetéséig az ingatlannyilvántartásban marad. A vételár teljes kifizetése után az okiratszerkesztő ügyvéd (vagy közjegyző) elküldi a fölhivatalba a bejegyzési engedélyt, ami alapján a vevő végleges tulajdonosként lesz bejegyezve, illetve az eladó tulajdonjogát törlik. A függőben tartás további előnye, hogy a vevő biztosítva van arról, hogy az ingatlanra semmilyen további teher nem kerülhet, valamint a földhivatali eljárási díjat (6600Ft is csak egyszer kell megfizetnie). Tulajdonjog fenntartás esetén a vételár megfizetésére igazából nincs időbeli korlát, viszont ebben az esetben a földhivatali eljárás díját kétszer kell megfizetni, illetve az ingatlanra ez idő alatt további bejegyzések kerülhetnek (pl. jelzálogjog, végrehajtási jog) A bejegyzési engedélyek mindkét esetben az ügyvédnél maradnak letétben és az utolsó vételárrész kifizetése után ő küldi el a földhivatalba.

10. Ügyvéd és közjegyző szerepe: A jó ügyvéd vagy közjegyző nemcsak, hogy elkészíti és ellenjegyzi a szerződést, Ha sikerül jó ügyvédet/közjegyzőt választanunk, akkor tartja a kapcsolatot a földhivatallal a széljegyzésekhez szükséges dokumentumok és bejegyzési engedély megküldésével, ha aktív szereplője a piacnak, akkor már általában ismeri az egyes bankok adásvételi szerződéssel szembeni elvárásait, és ha illetékfizetési kötelezettség keletkezik, akkor a megfelelő nyomtatványokat elküldi az adóhivatal felé.

Reméljük, ezek a részletes információk segítenek felkészülni az adásvételi szerződés kötésére. Ha további kérdésed van, fordulj hozzánk bizalommal! Sok sikert a szerződéskötéshez és az új ingatlanhoz! 🍀

Kik segítenek az ingatlanvásárlási tippekkel? 

A Pénzügyi Mentorok (Mea, Ádám és András) és csapata, akik együttesen 30 éve foglalkoznak azzal, hogy ingatlanvásárlási álmokat kergető ügyfeleiket támogassák az úton, és elvigyék a beköltözésig, miközben megtalálják a legjobb finanszírozási formát, és kiaknázzák az elérhető támogatásokat is. De nem elégszenek meg ennyivel, ha később van szükséged rájuk, miután már bent laksz, akkor is számíthatsz a segítségükre. Több, mint 10 000 család szavazott nekik bizalmat ezidáig. Ebben a tudásanyagban, amit több e-mailben küldenek neked, összegyűjtötték a sok-sok ingatlanvásárlás tapasztalatát. Hogy te már ne kövesd el azokat a hibákat, amik mások elkövettek.   

Ezt mondták róluk az ügyfeleik:

Az Ingatlanvásárlás A-tól Z-ig tudásanyagunk további részeit itt találod:


Itt találod emlékeztetőül a Mentor checklistát, ami a tudatos ingatlanvásárlók iránytűje.

Két verzióban érheted el: online (ebben az esetben megnyitás után készíts magadnak egy másolatot és akkor már indulhat is a pipálás rajta), ill. nyomtatható formában.


Szeretnél a pénzügyekben biztosra menni? Kimaxolni az elérhető állami támogatásokat és megtalálni a legjobb hitelkonstrukciót. Add meg az adataidat itt, vagy kattints az e-mailedben szereplő Előszűrést szeretnék gombra.