Minden, amit a baba okmányairól tudnod érdemes

2024.02.29

Az újszülött első hivatalos dokumentuma a születési anyakönyvi kivonat, amelyet az illetékes helyi önkormányzat vagy a nagyobb kórházakban erre kijelölt anyakönyvvezető állít ki. Amennyiben a kórházban nincs ilyen személy, a szülőknek mielőbb az önkormányzatot kell felkeresniük. A születési anyakönyvi kivonathoz szükséges az apa személyének igazolása is. Ha az újszülött szülei házasok, akkor be kell mutatni a házassági anyakönyvi kivonatot. Ha a szülők nem házasok, akkor a helyzet kicsit bonyolultabb: ekkor van szükség "teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatra" (ezt bármely jegyző vagy gyámhivatal felveheti) vagy igazolásra arról, hogy a szülők nyilvántartott élettársi kapcsolatban élnek (közjegyző előtt kell tenni). Ha nincsen ilyen, akkor az özvegységet, válást, hajadonságot stb. kell az anyának hivatalos okirattal igazolnia. A születési anyakönyvi kivonat az első kiállításkor ingyenes. 

A lakcímkártya kiadása az anyakönyvezést követően automatikusan történik, és vagy a kórházban átadják, vagy postai úton küldik. A gyermek címe az anya állandó lakcímét veszi fel, mely később módosítható.

A személyi igazolvány minden magyar állampolgárnak, így a gyermeknek is kötelező, és a szülőknek kell gondoskodniuk róla. A kérelmet a lakóhely szerinti önkormányzatnál vagy járási hivatalban kell benyújtani. Az igazolvány három évig érvényes és 14 éves korig díjmentes.

A TAJ kártya kiadása automatikus, külön kérelemre nincs szükség. A gyermek adatit az anyakönyvezés után átadják az egészségbiztosító szervezetnek, és a kártyát postán kézbesítik.

A gyermek útlevelének igényléséhez nincs szükség ujjlenyomat felvételére, ha a gyermek 12 éven aluli. Az útlevél érvényessége hat éves korig maximum három év.