Veszélyben van a Te ingatlanod is?

2023.06.07

Lehet, hogy a te ingatlanod is veszélyben van? A mai levelünkben arról olvashatsz, hogy miért fontos, hogy például egy felújítás után gondolj az otthonod biztosítására. De mi azt javasoljuk inkább, hogy a legféltettebb kincsed, a lakásod/házad biztosítását évente "röntgeneztesd meg", úgy mint ahogy Te is eljársz időről időre az orvoshoz, hogy tudd, minden rendben van-e. Mert, ugye eljársz? :)

Az ingatlan értékét számos tényező befolyásolja az évek során, kezdve a felújítással, korszerűsítéssel, de ide tartoznak az ingatlanpiaci és építőipari árak alakulása is. A lakásbiztosításban szereplő adatok nem biztos, hogy követik ezeket, így lehet, hogy csak egy kár esetén szembesülnél azzal, hogy kisebb összeget fizet a biztosítód, mint amire számítasz, így lehet, hogy mélyen a zsebedbe kell nyúlnod a kárelhárítás során.

Az alábbiakban összefoglaltuk, hogy ez miért jelent veszélyt az ingatlanodra, de ha inkább videót néznél, akkor kattints ide.

Mit jelent az alulbiztosítottság?

Alulbiztosítottságról akkor beszélünk, ha az ingatlan vagy ingóság a valóságban értékesebb, mint ami a biztosítási szerződésben szerepel. Az úgynevezett biztosítási összeg meghatározza, hogy kár esetén maximum mennyit fizet a biztosító a helyreállításra és pótlásra.

Ezeknek az aktuális értéke nem feltétlen a piaci viszonyoktól függ, hanem az újkori értéktől. Tehát például ha az ingatlanárak növekednek, attól még a biztosítási összeg nem feltétlenül fog növekedni. Viszont ha a 2004-ben felrakott tetőcserepet 2020-ban újra cserélted, akkor az ingatlan újjáépítési értéke magasabb lett. Ugyanez igaz az ingóságokra is: ha az elavult bútorokat és elektronikai berendezéseket nagyobb értékűekre cserélted, akkor ezeknek a pótlási értéke is magasabb lesz, mint az előzőké.
Amennyiben a lakásbiztosításba nem kerülnek be ezek a fejlesztések, úgy az ingatlan alulbiztosítottá válhat.

Mi történik kár esetén?

Ha a kártérítés során kiderül, hogy az ingatlan vagy ingóság alulbiztosított volt, akkor a biztosító nem fogja a teljes helyreállítási összeget kifizetni neked. :(

Példa: 2014-ben egy családi házra kötött lakásbiztosítás biztosítási összegét 25 millió forintban jelölték meg. Az évek alatt azonban szépen lassan újabb és újabb felújítást végeztek a házon: új cserepek kerültek a tetőre, korszerűsítették a fűtési rendszert és lecserélték a nyílászárókat. Ennek a háznak az újjáépítési értéke így ma már 50 millió forint lenne, ami 50%-os alulbiztosítottságot jelent. Tegyük fel, hogy egy nyári vihar kárt okozott a tetőszerkezetben, amelynek az újjáépítési költsége 4 millió forintba kerül, azonban a biztosító a helyreállítási költségek arányos részét fogja csak megfizetni, ami ebben a példában 2 millió forint (50%).

Hogyan lehet elkerülni az alulbiztosítottságot?

A biztosítási szerződés megkötésekor figyelj az adatok pontos megadására: ingatlan alapterülete, a vagyontárgyak értéke, az egyes vagyoncsoportokba tartozó vagyontárgyak köre.
Jellemzőbb, hogy a biztosítás időtartama alatt alakul ki az alulbiztosítottság, mivel az új vagyontárgyak nem kerültek be a biztosítási összegbe. Ahhoz, hogy ezt elkerüld, érdemes néhány évente vagy egy nagyobb felújítás után átnézni a lakásbiztosítást és aktualizálni az adatokat.
Az egyes biztosítók díjai évről-évre változhatnak, ezért hasznos lehet rendszeresen újrakalkulálni a lakásbiztosítást, mert akár kedvezőbb ajánlatot is kaphatsz. Ezzel elkerülheted, hogy a kelleténél magasabb díjat fizess, az aktualizálással pedig megelőzhető, hogy kár esetén kevesebbet kapj kézhez, mint ami a kár fedezetéhez szükséges.

Segíthetünk átnézni a lakásbiztosításodat? Ha igen, itt tudod ezt jelezni, és hamarosan keresünk. Ez a szolgáltatásunk díjmentes.