Adókedvezmény hiteltörlesztéshez?

2024.04.22

SZJA bevallás készítési tippek-trükkök-praktikák

Ügyfélkapu-regisztrációval rendelkező munkavállalók számára már elérhető a tavalyi évi SZJA bevallás tervezete a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) rendszerében.

Ne feledd: A bevallást jóvá kell hagynod május 21-ig, de előtte idén is vannak dolgok, amiket neked kell ellenőrizned, illetve pótolnod, különösen, ha van olyan jövedelmed vagy kötelezettséged, ami nem szerepel a NAV nyilvántartásában.

Tudtad, hogy van adókedvezmény lakáshitel törlesztésére is?

Ugye te is az egészségpénztári megtakarításodból fizetted a lakáshitel törlesztésedet, vagy annak egy részét tavaly? Ez évente akár 150 000 Ft megtakarítást jelenthet neked és párodnak együtt, maximális havi összege a mindenkori minimálbérhez kötött, de így akár 15 %-kal is csökkenthetted a hiteledet. Ha nem hallottál még róla, akkor feltétlenül nézd meg ezt a videónkat erről a lehetőségről.

Mit kell tenned az SZJA bevallásoddal, ha van egészségpénztári számlád?

Akár éltél ezzel, akár nem, ha egészségpénztári tag vagy, akkor már meg is kellett kapnod az igényelhető adó-visszatérítésed összegéről szóló tájékoztatást a pénztártól. A tájékoztatóban megtalálható lesz, hogy az adóbevallás mely sorában kell feltüntetned az adatokat.

Az elektronikus úton adóbevallást benyújtók számára a folyamat még egyszerűbb: a NAV által elkészített tervezet nyitóoldalán található a 'Pénztári rendelkezések' menüpont, ami automatikusan tartalmazni fogja a pénztári befizetések után igényelhető adóvisszatérítés összegét.

Amennyiben több önkéntes pénztári tagsággal rendelkezel, mint például nyugdíjpénztári és egészségpénztári, lehetőséged van választani, hogy melyik számlára kéred a legfeljebb 150 ezer forintos visszatérítést. Egyetlen pénztári tagság esetén csupán annyi a dolgod, hogy jóváhagyd a tervezetben szereplő adatokat.

Mire érdemes még figyelned a bevallásodnál?

Akkor is felül kell vizsgálnod a bevallást, ha év közben nem érvényesítetted a családi adókedvezményt, illetve más kedvezményt, vagy érvényesítettél ugyan kedvezményt, de annak összege változik. De akkor is érdemes átnézni tüzetesen a tervezetet, ha nem vagy biztos benne, hogy pároddal a legoptimálisabban osztottátok meg egymás között a családi kedvezményt.

A leggyakrabban ezen pont kapcsán találkozunk általában hibával és/vagy visszaigényelhető további pénzekkel.

Szóval a varázsszó az SZJA bevallásnál is: ellenőrizni, ellenőrizni, ellenőrizni!

Ha bármilyen kérdésetek van, vagy bizonytalanok vagytok, hogy minden kedvezményt kiaknáztatok-e, minden oké-e a bevallás tervezetetekkel és bátran elfogadhatjátok-e, ne habozzatok felvenni a kapcsolatot SZJA bevallás mentorunkkal, aki szívesen elkészíti adóoptimalizálás mellett a te/ti bevallásotokat is.

Erről részleteket itt olvashatsz.